ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η Βιολογική κτηνοτροφία είναι μια σειρά από κανόνες που αποσκοπούν, κυρίως, στο να μεγαλώνει το ζώο με φυσικούς όρους και συνθήκες .Γι αυτό έχει θεσπιστεί ο κανονισμός 1804/99 που θέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, προκειμένου να χαρακτηρισθεί (και να πιστοποιηθεί) η παραγωγή ως βιολογική. Συνοπτικά:

Α)Από τον κανονισμό καλύπτονται τα βοοειδή, γουρούνια, αιγοπρόβατα, πουλερικά και ιπποειδή. Προτιμούνται οι αυτόχθονες φυλές

Β)Τα ζώα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές εκτροφές και αν αυτό δεν συμβαίνει ορίζεται μια περίοδος προσαρμογής για ολόκληρη την κτηνοτροφική μονάδα.(μεταβατική περίοδος)Η περίοδος αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος του ζώου. Για τα βοοειδή π. χ. η ελάχιστη περίοδος είναι 12 μήνες και για τα αιγοπρόβατα είναι 6 μήνες ( όταν εκτρέφονται για το κρέας τους)

Γ)Τα ζώα πρέπει να τρέφονται με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που καλό είναι να παράγονται στην ίδια την κτηνοτροφική μονάδα (μπορούν, όμως, και να εισάγονται).Τα νερά θηλαστικά βασίζονται στο μητρικό γάλα και απαγορεύεται η χρήση κρεατάλευρων ,ιχθυάλευρων, φυράματα, γάλα με αντιβιοτικά κ.λ.π.

Δ) Η μονάδα εκτροφής πρέπει να σέβεται τις φυσιολογικές ανάγκες των ζώων. Γι αυτό άλλωστε και η παραγωγή χαρακτηρίζεται ως εκτατική. Τα αιγοπρόβατα π.χ. πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βοσκοτόπια όποτε το επιτρέπει ο καιρός, άχυρο ή πριονίδι στους στάβλους, πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό. Απαγορεύεται το μόνιμο δέσιμο και κλείσιμο των ζώων σε στάβλους, το κόψιμο κεράτων, δοντιών κ.λ.π., ο 24ωρος τεχνητός φωτισμός, η χρήση ηλεκτρικής διέγερσης και ηρεμιστικών πριν και κατά τη μεταφορά των ζώων.(Για τα πουλερικά, μάλιστα, δίνεται κατώτατη ηλικία σφαγής για να αποφευχθεί η υπερβολική πάχυνση)

Ε)Αν παρά τα προληπτικά μέτρα κάποιο ζώο αρρωστήσει, η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αν θεωρηθεί αναγκαίο το ζώο πρέπει να απομονωθεί. Για την ίαση χρησιμοποιούνται σκευάσματα όπως εκχυλίσματα φυτών, ομοιοπαθητικά προϊόντα, ιχνοστοιχεία…Η χρήση ορμονών απαγορεύεται, όπως και η χρήση αντιβιοτικών(προληπτικά).Τα αντιβιοτικά επιτρέπονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Όταν, μάλιστα, ένα ζώο υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά πάνω από τρεις φορές  σε μια χρονιά, τότε τη συγκεκριμένη χρονιά δεν επιτρέπεται το κρέας του ή τα προϊόντα του να πουληθούν ως βιολογικά. (Τα εμβόλια και τα αντιπαρασιστικά επιτρέπονται)

ΣΤ)Η κοπριά των ζώων πρέπει να σκορπίζεται σε χωράφια και τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές για το πόση πρέπει να είναι η έκταση διασποράς της κοπριάς ανάλογα με το είδος του ζώου. Για 13,3  αιγοπρόβατα π.χ χρειάζονται 10 στρέμματα το χρόνο.

Ζ) Οι περιοχές που έχουν καεί, είναι σε πρόγραμμα αναδάσωσης η πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις μακροχρόνιας παύσης δεν μπορούν να παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα η όλη προσπάθεια παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην κτηνοτροφία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000.Η πιστοποίηση της βιολογικής παραγωγής γίνεται από πιστοποιητικούς οργανισμούς( όπως η ΒΙΟΕLLAS ή η ΔΗΩ) Η γενναία ανά ζώο επιδότηση για μια πενταετία αποτέλεσε μια πολύ καλή αιτία για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα αρκετοί κτηνοτρόφοι. Οι μεγάλες δυσκολίες, όμως, στην εκτροφή και ,ακολούθως, στη σφαγή(σε βιολογικό σφαγείο) και στην τυποποίηση του προϊόντος και η αποσύνδεση της επιδότησης από την διάθεση βιολογικού (κρέατος) στην αγορά, οδήγησε το «μέγα πλήθος» των παραγωγών στην πώληση του κρέατος ως συμβατικού(παρά το ότι είχε παραχθεί βιολογικά)!

http://eeki.gr

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.